Så vet du att det är dags att renovera taket

Det här gäller främst dig som har använt takpapp.

1. Taket börjar bli gammalt. Även om du inte kan se några yttre skador så börjar det bli dags att byta tak när det är mellan 20 år och 30 år gammalt.

2. Kanterna på takpappen buktar uppåt. Det här är ett tydligt tecken på att ditt tak börjar få problem. I värsta fall kan det leda till att taket börjar läcka om du inte gör någonting åt det.

3. Hela bitar av taket saknas eller har gått sönder. I värsta fall kan du ersätta de bitar som saknas utan att göra om hela taket. Det du ändå ska veta är att det är svårt att få de nya bitarna att smälta in bland de gamla. Tak påverkas och slits alltid av sol, vind och vatten vilket gör det svårt att matcha färgerna efter ett par år. Det behöver förvisso inte vara hela världen.

4. Du hittar bitar av taket i takrännorna. De gäller särskilt om bitarna blir fler och fler.

5. Taket börjar bli täckt av mossa och alger. Egentligen är det här mest av allt en utseendefråga, samtidigt gör mossa och alger att det är svårare att se hur taket egentligen mår. En alternativ lösning till att byta hela taket är att skrapa bort växtligheten.

6. Taket läcker in. Leta efter vattenfläckar eller solljus som kommer in. Det är ett tydligt tecken på att ditt tak läcker. Det kan givetvis leda till fuktskador som alltid kan bli väldigt dyrt. Om du känner dig osäker är det alltid bra att kontakta en expert som kan inspektera taket.

7. Hela taket buktar ner. Här kan det bli riktigt farligt och illa. I värsta fall kan den här skadan hota hela husets struktur. Misstänker du att ditt hus lider av detta bör du genast kontakta ett proffs för att utvärdera och åtgärda problemet.

Tips: Ifall du ändå funderar på att renovera taket, kanske du även bör tänka över ifall det inte är dags att installera solceller på det? På så sätt slår du dels ett slag för miljön samtidigt som du kan sänka dina elkostnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − tre =