Växtbelysning — saker att tänka på

I vårt kalla land är trädgårdsskötsel något av en säsongshobby. Den ligger i träda under vinterhalvåret men så behöver det faktiskt inte vara. För några år sedan var inomhusbelysning för blommor något som endast stora trädgårdsanläggningar hade råd med men modern teknik har gjort det möjligt för vem som helst att inreda en del av sitt hem för övervintrade växter.

Med det sagt är det ändå inte helt lätt att få grepp om det här med växtbelysning, därför tog vi kontakt med en elektriker och en trädgårdsmästare får att få lite bättre koll. Det här är vad de berättade.

Det första som är svårt att veta är hur mycket eller lite ljus man ska ha. För lite gör att växterna får svårt att växa och blir sköra. För mycket ljus kan bli för mycket av det goda, de kan bli för torra om ljuskällan dessutom är för varm så kan de börja brinna. Det är viktigt att alltid hålla ett visst avstånd mellan växten och ljuskällan. (Läs mer om ljusstyrka på wikipedia.)

Våra inomhusväxter trivs bra här i Solna.

När det sedan gäller hur ljust det ska vara så beror det på vilken typ av växt du odlar. Precis som med växterna du odlar på sommaren så trivs vissa i direkt solljus andra i skuggan. Anpassa ljusstyrkan på motsvarande sätt inomhus. Dessutom, precis som i naturen så behöver växter mörker ibland för att kunna växa bra.

Se till att belysningen är energisnål och att den avger ett så behagligt och naturligt ljust som möjligt. Belysningen måste också komma upp i minst 1600 lux för att kunna växa. De senaste åren har LED-belysning blivit populär bland odlare. Den här belysningen avger ofta dioder i blått och rött vilket gör att belysningen blir lila. Det är också en del av varför de är så energieffektiva, även om det inte ser helt naturligt ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tre =